Stretnutie so zubnou lekárkou

26.10.2013 23:03

V pondelok 14.10.2013 sme medzi nami privítali milú pani doktorku MUDr. Sabinu Figuľovú, ktorá vo svojej súkromnej ordinácii v Bratislave ošetruje detičkám zúbky.

Páči sa jej, že pre detičky v našich jasličkách neustále pripravujeme rôzne aktivity a ponúkla sa, že nám urobí motivačnú prednášku o čistení zúbkov.
Počas rozhovoru sme sa dozvedeli o zúbkoch veľa zaujímavých vecí. Ich prerezávanie zvykne byť pre dieťatko bolestivé a môže ho sprevádzať zvýšené slinenie, hnačky, nervozita, v ojedinelých prípadoch aj soplíky a teplota.

Dozvedeli sme sa tiež, že mliečne zúbky ľahšie podliehajú zubnému kazu a preto, tak ako postupne dorastajú, potrebujú pravidelnú starostlivosť.
Pani zubárka povedala, že kazivosť zúbkov nie je dedičná a nespôsobujú ju zlé gény, ale nesprávne návyky. Malé detičky si majú zúbky umývať detskou zubnou pastou s fluórom a kľudne aj pätnásť minút pod dohľadom dospelej osoby.

Medzi najčastejšie príčiny poškodenia zúbkov u detí patria:
1. zubné kazy v dôsledku nedostatočného čistenia zúbkov po jedle a maškrtení
2. úrazy pri páde z bicykla a hre s loptou
3. zlozvyky: cmúľanie palčeka alebo prstov a pretrvávajúce cmúľanie cumlíka
4. od 3. roku si má dieťa čistiť zúbky samo, ale rodič ho do 6. rokov má kontrolovať a zúbky mu dočisťovať

Pani zubárka rozprávala, že počas svojej praxe sa stretla s mnohými detičkami, ktorých mliečny chrup bol zanedbaný a preto posmella k čím skoršej návšteve zubného lekára, ktorý zúbky preventívne skontroluje.
Predstavila nám svojich pomocníkov, ktorí jej pomáhajú pri práci: pátračik, zrkadielko, sondička a vysávač. No úplne najviac sa detičkám páčilo, keď si správne čistenie mohli vyskúšať nie len na svojich zúbkoch s novými kefkami od pani zubárky, ale hlavne na veľkých modeloch zubov.
Prednáška o zúbkoch bola pekná a poučná a všetkým sa veľmi páčila.

Na záver sme pani doktorke Sabinke zaspievali veselú ukazovačku o zúbkoch, za čo sme si od nej vyslúžili veľký potlesk :)

Fotky z našej akcie môžete nájsť v našej Fotogalérii.

—————

Späť


Kontakt

Detské jasle Mimi

Hronského 1184
093 01 Vranov nad Topľou


jasličky: 0948 909 878
riaditeľka: 0907 310 080